header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Corona nieuws HCRB

20 september: update coronamaatregelen vanaf 25 september

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge op dinsdag 14 september werd duidelijk dat per 25 september weer een aantal landelijke maatregelen versoepeld dan wel aangepast wordt. Zo wordt de anderhalvemeter als verplichting per 25 september losgelaten, is aangegeven dat publiek bij professionele wedstrijden een coronatoegangsbewijs moeten kunnen tonen en kunnen mensen van horecalocaties gebruik maken indien ze hun coronatoegangsbewijs laten zien.

Horeca en sport

Voor de sport geldt een aantal uitzonderingen op de regels voor de horeca die gelden vanaf 25 september. NOC*NSF heeft deze opgenomen in het Protocol Verantwoord Sporten. Zo is het mogelijk om een deel van de sportkantine/horeca duidelijk af te scheiden van de rest van de ruimte, bijvoorbeeld met een lint, tape of een plantenbak, zodat de rest van de sportkantine gebruikt kan blijven worden zonder het coronatoegangsbewijs te hoeven tonen.

Wanneer is een coronatoegangsbewijs nodig?

 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca.

Wanneer is er geen coronatoegangsbewijs nodig?

 • Voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken.
 • Voor het nuttigen van afgehaald eten en drinken buiten het afgescheiden horeca
  gedeelte.

Professionele sportwedstrijden

De overheid duidt alleen de competitiewedstrijden in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren als professionele wedstrijden aan. Voor een bezoek aan deze wedstrijden geldt per 25 september de verplichting tot het kunnen tonen van een coronatoegangsbewijs. De Hoofdklasseverenigingen zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Coronamaatregelen en het nieuwe hockeyseizoen

Het seizoen 2021-2022 is van start gegaan. Helaas hebben we nog altijd te maken met het coronavirus en dat betekent dat we ons nog steeds aan de coronamaatregelen moeten houden. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Basisregels
We roepen iedereen op om alle overheidsrichtlijnen in acht te nemen en zich te houden aan onderstaande basisregels:

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen
 • Houd 1,5 m afstand van anderen (vervalt vanaf 25 september)
 • Vermijd drukte
 • Was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na bezoek sportlocatie
 • Schud geen handen

1,5 meter afstand (vervalt vanaf 25 september)

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en ten opzichte van volwassenen geen afstand te houden
 • Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden maar moeten dit wel tot volwassenen*
 • Volwassen dienen te allen tijde afstand te houden ten opzichte van elkaar en jongeren vanaf 13 jaar*

*Tijdens het sporten hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden.


15 september: update coronamaatregelen nav persconferentie

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge op dinsdag 14 september werd duidelijk dat per 25 september weer een aantal landelijke maatregelen versoepeld dan wel aangepast worden. Zo wordt de anderhalvemeter als verplichting per 25 september losgelaten, is aangegeven dat publiek bij professionele wedstrijden een coronabewijs moeten kunnen tonen en kunnen mensen alleen van horecalocaties gebruik maken indien ze hun coronabewijs laten zien.

De KNHB is natuurlijk verheugd dat de verplichting van de anderhalvemeter afstand vervalt. Genieten van de hockeysport wordt per 25 september weer een stuk makkelijker.
Tegelijkertijd is er op dit moment nog veel onduidelijk over de precieze consequenties van andere maatregelen. Hoe moeten de verenigingen omgaan met de regels die gaan gelden in de horeca? Hoe verhouden deze regels zich tot het gebruik van clubhuizen? En welke competities vallen onder de professionele sportwedstrijden?

De KNHB heeft, volgend op de persconferentie op woensdag 15 september eerst met de andere sportbonden en NOC*NSF overlegd. Inmiddels is duidelijk dat de overheid alleen de competitiewedstrijden in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren als professionele wedstrijden aanduidt. Voor een bezoek aan deze wedstrijden geldt per 25 september de verplichting tot het kunnen tonen van een coronatoegangsbewijs. De Hoofdklasseverenigingen zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Daarnaast vragen we, samen met NOC*NSF en de andere sportbonden, het kabinet en en de Tweede Kamer de maatregel met betrekking tot de verplichting van een coronatoegangsbewijs voor de horecagedeelten van de sportaccommodaties zodanig te formuleren dat sportverenigingen hier pragmatisch mee om kunnen gaan. NOC*NSF heeft inmiddels een statement opgesteld met daarin deze vraag.

Donderdag 16 september debatteert de Tweede Kamer over de voorgenomen maatregelen. Na het Kamerdebat en in aanloop naar 25 september passen NOC*NSF en de sportbonden het Protocol Verantwoord Sporten aan. Vervolgens informeert de KNHB zo snel mogelijk de verenigingen en hockeyers via de website over de gevolgen die de nieuwe maatregelen per 25 september hebben en waaraan verenigingen, hockeyers en fans zich zullen moeten houden.


 
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast